Statussymboler

Statussymboler er noe vi mennesker har hatt i lang tid, og i aller høyeste grad fortsatt har. Når du hører dette ordet tenker du sikkert på dyre biler, store hus, fine klær osv. Stort sett er statussymboler eiendeler som viser at man har god råd og en høy posisjon i samfunnet. Det siste århundret har ulike statussymboler kommet og gått med den teknologiske utviklingen. På 50-tallet i Norge var det for eksempel status å ha kjøleskap på kjøkkenet og bil i garasjen. På 80-tallet var ikke kjøleskap like kult lenger, men hvis du eide en personsøker kunne du vandre gatelangs med et selvgodt glis om munnen.

Kikker vi utenfor Norges grenser finnes det utrolig mye forskjellig som indikerer at du har en høy status. I Mauretania er feite døtre en solid tegn på høy status, og det finnes faktisk "fat camps" som lover at datteren din kommer hjem trillende. I Japan har det tidligere vært en greie blant kvinner å farge tennene svarte. Dette var et tegn på skjønnhet og modning, selvfølgelig. Hvis vi beveger oss bakover mot antikken var brettspill det hippeste av det hippe, og ble ofte gitt som diplomatiske gaver hvis det var noen du ville bedre forholdet ditt til. Min personlige favoritt derimot, er fra Victoriatiden i England. Da var det status for landeiere å ha såkalte "garden hermits" i hagen sin. Dette var mennesker som bodde i spesialbygde hytter eller grotter, kledde seg som druider, ikke kunne forlate hagen og ble kalt frem for å underholde. Betalingen fikk de i form av mat og husly.

"Ok, så hva slags blogginnlegg er det her" tenker du sikkert nå, hvis du har giddet å lese ned hit i det hele tatt. Jo, poenget mitt kommer nå snart. For hva er det som er statussymboler for oss gløsinger? Vi lever jo i Norge og du må gjerne argumentere for at det som gir status i resten av landet gjør det for oss også, men det er ikke det jeg tenker på. Min påstand er nemlig at det er status å ha mye å gjøre. Det er jo nemlig slik at jeg, og kanskje du også, blir imponert når jeg møter mennesker som klarer å sjonglere skole og fire verv i lufta samtidig. Vi tar jo også verv i større grad enn noen andre studenter i landet, samtidig som vi går tidkrevende studier. Hvorfor gjør vi det? Det er sosialt selvfølgelig, men jeg tror at vi også gjør det for å oppnå bedre status. Kanskje noen til og med om hundre år ser denne trenden på internettets morosider, og ler seg skakk i hjel. La oss bare håpe vedkommende ikke skriver et blogginnlegg om det.

Kommentarer

Bli den første til å kommentere!